Το βόριο είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό για την ελιά και, ακόμη και αν απαιτεί περιορισμένη ποσότητα σε σύγκριση με άλλα μακροστοιχεία, είναι ωστόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξή της.
Οι ανάγκες της ελιάς σε βόριο μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας της ελιάς, των συνθηκών του εδάφους, του κλίματος και των καλλιεργητικών πρακτικών.
Το βόριο είναι στοιχείο των κυτταρικών τοιχωμάτων, εμπλέκεται σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως η μεταφορά σακχάρων, η σύνθεση φαινολών, αυξινών, νουκλεϊκών οξέων, προάγει την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη ρύθμιση της ροής του νερού μέσα στα κύτταρα.
Ο ρόλος στην προ και μετά την ανθοφορία
Το βόριο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις φάσεις πριν και μετά την άνθηση και εδώ προκύπτει το ενδιαφέρον του ελαιοπαραγωγού. Σε αυτά τα δύο βλαστικά στάδια, το βόριο παίζει κρίσιμες λειτουργίες, πρώτα στην επικονίαση και στη συνέχεια στην ανάπτυξη των μπουμπουκιών γύρης, οι οποίοι είναι σημαντικοί για την επίτευξη καλής παραγωγής.
Στην πραγματικότητα, το βόριο εμπλέκεται:
1. στη σύνθεση και τη δομή των κόκκων γύρης, που είναι απαραίτητα για την καλή λίπανση.
2. για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της γύρης, δηλαδή της ικανότητάς της να βλασταίνει και να γονιμοποιεί το ωάριο, χωρίς την επαρκή παροχή της, η γύρη θα μπορούσε να είναι λιγότερο γόνιμη ή ακόμη και να μην λειτουργεί σωστά.
3. Στη διαδικασία της επικονίασης βοηθά στη συγκράτηση της γύρης στα ύπερα, προάγοντας την επαφή μεταξύ της γύρης και των ωαρίων και διευκολύνοντας έτσι τη γονιμοποίηση.
4. Μετά την καθίζηση της γύρης στο στίγμα, σχηματίζεται ένας σωλήνας γύρης ο οποίος αναπτύσσεται μέσω του στυλ στο ωάριο και εδώ το βόριο εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη αυτού του γυρεόσωληνα, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να φτάσει σωστά στο ωάριο για γονιμοποίηση.
5. Μόλις γίνει η γονιμοποίηση και στην επακόλουθη φάση καρπόδεσης, το βόριο εμπλέκεται στη σύνθεση των συστατικών των κυτταρικών τοιχωμάτων που σχηματίζουν τη δομή της μικρής ελιάς στην πρώτη φάση της ανάπτυξής της.
Το βόριο βρίσκεται στο έδαφος σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 200 mg ανά ξηρό κιλό, προέρχεται από τη διάσπαση οργανικών ουσιών και εμφανίζεται ως οξυ-ενώσεις, όπως βορικά, βορικό οξύ, οξείδιο του βορίου και βορικό νάτριο. Η ποσότητα του βορίου που απελευθερώνεται από την οργανική ύλη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο της οργανικής ύλης που υπάρχει, το pH του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες.
Μόλις απελευθερωθεί από την αρχική οργανική ύλη, το βόριο μπορεί και πάλι να συνδεθεί με άλλες οργανικές ενώσεις του εδάφους, όπως τα χουμικά οξέα και τα φουλβικά οξέα, και να σχηματίσει σταθερά σύμπλοκα μαζί τους, τα οποία θα βοηθούσαν στην πρόληψη των απωλειών λόγω της έκπλυσης και θα το καταστήσουν πιο διαθέσιμο σε τις ρίζες της ελιάς.
Πηγή agronewsbomb.gr