Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με τον κρατικό μηχανισμό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους εθελοντές αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται στο... κόκκινο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη περίοδος που έρχεται. Την ίδια ώρα στιγμές αγωνίας ζουν κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρητινοπαραγαγωγοί, υλοτόμοι και πολλοί ακόμα επαγγελματίες που εξαρτώνται από το δάσος και την ύπαιθρο.
Ο νέος αντιπυρικός νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή ακόμα και για τους πολίτες που θα προκαλέσουν πυρκαγιά ακόμα και από αμέλεια, ενώ από την προηγούμενη ημέρα θα υπάρχει ενημέρωση για αποκλεισμούς. Τα επικαιροποιημένα και αυστηρά μέτρα επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους που εκπέμπουν σήμα κίνδυνου για την επιβίωση τους αλλά και για την επιβίωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας που αποτελεί κινητήριο μοχλό της αγροτικής παραγωγής.
«Τα μελίσσια θα εξαφανιστούν στην Αττική»
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 30.000 οικογένειες που ζουν από τη μελισσοκομία. Το 1/10 των παραγωγών, δηλαδή, περίπου 3.000 είναι στην Αττική, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι ερασιτέχνες. Με τους αυστηρούς περιορισμούς που θα επιβληθούν από 1η Μαΐου λόγω της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά στην Αττική τα μελίσσια θα εξαφανιστούν», λέει στο ethnos.gr o Νίκος Παλαιοκώστας πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας».
Η Γη έχει 4 χρόνια ζωής χωρίς μέλισσες
Όπως τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας οι μελισσοκόμοι βρίσκονται υπό διωγμό και τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές με δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν, εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν η Γη μπορεί να αντέξει μόλις για 4 χρόνια...
Απαγορεύεται η είσοδος στα στάδια 4 και 5
Τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου 2024 είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται η είσοδος στο δάσος και η πρόσβαση στα μελίσσια όταν η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει προειδοποίηση για στάδιο 4 και 5 μετά από συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθηκών (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλά ποσοστά υγρασίας κλπ). Επίσης στα υπόλοιπα στάδια οι εργασίες επιτρέπονται το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι κάθε ημέρας.
«Σε 15-20 ημέρες στην Αττική δεν θα υπάρχουν μελίσσια. Λόγω του ξηρόθερμου κλίματος και των συνθηκών που θα επικρατήσουν σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας θα αναγκάσουν τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς είτε να χαλάσουν τα μελίσσια είτε να τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές και κυρίως εκτός Αττικής», τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας.
Όλα γίνονται για το καπνιστήρι
Οι μελισσοκόμοι για να φροντίσουν τα μελίσσια πρέπει να κάνουν χρήση του παραδοσιακού καπνιστηριού. Η χρήση καπνού για τον «χειρισμό» των μελισσών γίνεται από τους αρχαίους χρόνους. Με τον καπνό οι μέλισσες ζαλίζονται. Η εκτίμηση είναι πως ο καπνός είτε παραλύει το νευρικό τους σύστημα, είτε εμποδίζει την μετάδοση των φερομονών συναγερμού και επομένως την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατάλληλα υλικά για καύσιμη ύλη στο καπνιστήρι, θεωρούνται οι πευκοβελόνες, τα πριονίδια πεύκου και οι ακαθαρσίες αγελάδας κ.α. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να καίγονται σιγά σιγά και να διατηρούν τον καπνό τους σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο για το ηλεκτρονικό καπνιστήρι μπορεί να ακούγεται ως ιδανική λύση διότι δεν υπάρχει φωτιά αλλά για επαγγελματίες με μεγάλη παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς η μπαταρία του κυμαίνεται από 30-60 λεπτά. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι παραγωγοί χρησιμοποιούν και ψεκαστήρα νερού.
Πηγή www.ethnos.gr