Γιάννης Τσατσάκης - ypaithros.gr
Στα κάγκελα οι αιγοπροβατοτρόφοι για τιμές γάλακτος. Αγανακτισμένοι λόγω της πτώσης στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι οι κτηνοτρόφοι της Θράκης, με συνέπεια να μειώνουν ή να πουλάνε τα κοπάδια τους. Στο πρόβειο, όπως αναφέρουν, η τιμή είναι περίπου 20 λεπτά κάτω από πέρυσι και στο κατσικίσιο η μείωση είναι της τάξης των 10 λεπτών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν το κοστολόγιό τους.
Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι οι βιομηχανίες ρίχνουν τις τιμές χωρίς να τους ενημερώνουν και οι ίδιοι δεν έχουν κάποιον μοχλό πίεσης ώστε να αντισταθούν. Από την πλευρά τους, τονίζουν ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένα γραπτές και ξεκάθαρες συμφωνίες με τις βιομηχανίες, οι οποίες θα δημοσιεύονται στη Διαύγεια.
Μειωμένες σε σχέση με πέρσι
«Πέρυσι, η τιμή για το συμβατικό πρόβειο ήταν 1,65 ευρώ το κιλό και φέτος κυμαίνεται από 1,42 έως 1,50 ευρώ. Άρχισε να πέφτει ραγδαία από το τέλος της περασμένης χρονιάς», δηλώνει στην ypaithros ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Ηδωνίς», Μιχάλης Ψαλτικίδης.
Οι κτηνοτρόφοι, όπως εξηγεί, δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ, καθώς οι συμφωνίες τους με τις γαλακτοβιομηχανίες παραμένουν προφορικές. Οι παραγωγοί, όπως προσθέτει, ζητάνε συμβόλαια, αλλά ουκ αν λάβοις παρά του μη… θέλοντος. «Ως συνεταιρισμός, κάθε χρόνο κάναμε συμφωνητικά για την ετήσια παραγωγή. Πέρυσι, η βιομηχανία γάλακτος αρνήθηκε να μας κάνει συμφωνητικό με το σκεπτικό ότι δεν ξέρουν πού θα πάνε οι τιμές γιατί κατρακυλούσαν. Δεδομένης της ρευστότητας της κατάστασης, δεν πιέσαμε κι εμείς περαιτέρω», αναφέρει.
Ο κ. Ψαλτικίδης υπογραμμίζει ότι συμφωνητικά υπογράφουν μόνο οι συνεταιρισμοί και σχολιάζει πως το υπουργείο οφείλει να επιβάλει την υπογραφή συμφωνητικού και την κατάθεσή του στην εφορία. «Θέλουμε να επιληφθεί το υπουργείο για συμφωνητικό κατώτερης τιμής», τονίζει, λέγοντας ότι η δικαιολογία των βιομηχανιών για την απροθυμία τους να κάνουν συμφωνητικό ήταν ότι «το γάλα δεν ήταν αυτό που έπρεπε λόγω των λιποπρωτεϊνών». Σημειώνει, επίσης, ότι «οι κτηνοτρόφοι ζητούν επί χρόνια η εξέταση να γίνεται στα εργαστήρια ελέγχου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».
Αμείωτο το κόστος παραγωγής
Το κόστος παραγωγής, λόγω ενέργειας και ζωοτροφών, παραμένει το ίδιο, όμως, οι εταιρείες μήνα με τον μήνα κατεβάζουν τις τιμές, δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα να σιτίσουμε τα ζώα μας και δεν ξέρω πόσοι θα αντέξουν να κρατήσουν τις μονάδες τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα μειώσουμε το ζωικό κεφάλαιο και ορισμένοι θα φύγουμε από το επάγγελμα», δηλώνει.
Πέρυσι, πουλούσαν 1,65 ευρώ το κιλό το πρόβειο και 1,05 ευρώ το κατσικίσιο. Φέτος, η υψηλότερη τιμή που έχουν λάβει είναι 1,47 ευρώ στο πρόβειο και 88 λεπτά στο κατσικίσιο. «Ένας μέσος παραγωγός παίρνει 1,36 έως 1,40 ευρώ για το πρόβειο και 78-82 λεπτά για το κατσικίσιο. Το πρόσχημα των γαλακτοβιομηχάνων ήταν ότι θα πέσει αντίστοιχα και η τιμή της φέτας, κάτι που δεν έγινε», σχολιάζει ο κ. Ψεμματάς, συμπληρώνοντας ότι «το ελληνικό γάλα που προορίζεται για τη φέτα δεν επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας».
Σωσίβιο ο μαλακός χειμώνας
Ο συνομιλητής μας τονίζει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να σιτίσουν τα ζώα τους και ο λόγος που φέτος κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν ο μαλακός χειμώνας. Όσοι δεν έχουν βοσκοτόπια, σίτισαν όσο μπόρεσαν. «Στο Άβατο Ξάνθης, όπου βρίσκομαι εγώ, δεν υπάρχει βοσκότοπος λόγω αναδασμού. Τα ζώα είναι κλεισμένα στη μονάδα και τα βγάζω στο λιβάδι μόνο για να ξεμουδιάσουν», καταλήγει.
Ο ίδιος συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει τιμή «ασφαλείας» για τους παραγωγούς, αλλά η διαχρονική απάντηση της κυβέρνησης είναι το ελεύθερο εμπόριο.