Ένα τριπλό κτύπημα περίμενε τους καλλιεργητές ακτινιδίου στον νομό Καβάλας, με αποτέλεσμα να βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού, σε μια επιτόπια έρευνα στον δήμο Νέστου καταγράφει το πρόβλημα και την αγωνία των καλλιεργητών.
23.000 στρ. ακτινιδίου καλλιεργούνται στον νομό Καβάλας, εξηγεί ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. Όπως αναφέρει έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη οικονομία γύρω από το ακτινίδιο, από την δεκαετία του 1980, ένα είδος μονοκαλλιέργειας που αν καταστραφεί θα βυθίσει την οικονομία της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προς τούτο και την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των καλλιεργητών, των Συνεταιρισμών, και των Επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται με την εμπορία του ακτινιδίου, για να βρούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Όπως διαπιστώθηκε οι οφθαλμοί των δέντρων ήταν βλαστοφόροι και όχι καρποφόροι, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μεγάλο ποσοστό ακαρπίας, το οποίο ξεπερνάει το 40% σε επίπεδο νομού.
Σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη, ο ήπιος χειμώνας, οι λίγες ώρες ψύχους, ο κακο-σχηματισμένος καρπός σε σχήμα πεταλούδας, που δεν είναι εμπορεύσιμος και ο πολύ δυνατός αέρας, που έσπασε τους ευαίσθητους βλαστούς, ήταν καταλυτικά.
Μια πραγματογνωμοσύνη από τους γεωπόνους των συνεταιρισμών δείχνει μείωση της παραγωγής από 40% – 80%, ανάλογα με την περιοχή και το χωράφι. Ο Γιάννης Φραγκούλης, παραγωγός από ένα χωράφι εκτάσεως δεκαέξι στρεμμάτων πέρυσι πήρε 65 τόνους βλέπει πως φέτος θα πάρει γύρω στους τριάντα τόνους, δηλαδή μια ζημία της τάξεως του 50% στην παραγωγή του.