Το Νέο Βρώσιμο Χόρτο της Κρήτης Αποτελεί Λύση στον Μύκητα που Απειλεί την Παγκόσμια Παραγωγή Πατάτας


 

Μια ενθαρρυντική είδηση για την παγκόσμια γεωργική κοινότητα έρχεται από την Κρήτη, όπου ένα βρώσιμο χόρτο φαίνεται να προσφέρει την αναγκαία λύση για την καταπολέμηση του μύκητα phytophthora, που απειλεί την παγκόσμια παραγωγή πατάτας. Η είδηση αυτή προέκυψε από μια διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βρετανία, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα γονίδιο ανθεκτικότητας στον μύκητα που προσβάλλει την πατάτα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας "Μικροβιολογίας και Μοριακών Αλληλεπιδράσεων Μικροβίου - Ξενιστή" του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, καθηγητή Παναγιώτη Σαρρή, το γονίδιο αυτό εντοπίστηκε σε ένα άγριο φυτό της Κρήτης, γνωστό ως στύφνος, το οποίο είναι εδώ και καιρό μέρος της τοπικής διατροφής στο νησί. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα στοιχεία που καθιστούν τον στύφνο ανθεκτικό στον μύκητα phytophthora, και μια μεγάλη εταιρία στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει πειραματικές καλλιέργειες πατάτας που είναι ανθεκτικές στο συγκεκριμένο στέλεχος του μύκητα.

Ο μύκητας phytophthora, γνωστός και ως "περονόσπορος της πατάτας", θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς της παραγωγής πατάτας παγκοσμίως. Αυτή η ασθένεια προκαλεί απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής ετησίως, με οικονομική ζημιά που υπολογίζεται στα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις παγκόσμιες απώλειες που προκαλεί η phytophthora, θα μπορούσε να τραφεί πληθυσμός ίσος με το διπλάσιο πληθυσμό της Ελλάδας.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες για την παγκόσμια γεωργία, προσφέροντας ελπίδα για μείωση των απωλειών και αυξημένη ασφάλεια της παραγωγής πατάτας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αξιοποίηση φυσικών πηγών ανθεκτικότητας όπως ο στύφνος της Κρήτης αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η φύση μπορεί να παρέχει λύσεις σε παγκόσμιες γεωργικές προκλήσεις.

Πηγή: creta24.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال