Προβλήματα και Προοπτικές στην Ανθοφορία του Αμπελιού: Ανάλυση των Εκτιμήσεων


 

Γιάννης Σάρρος - ypaithros.gr

Η ανθοφορία στο αμπέλι έχει ήδη ξεκινήσει στις πρωιμότερες περιοχές της χώρας, με σημαντικά, όμως, προβλήματα στην παραγωγή. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αμπελουργών κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις, τις οποίες αποδίδουν στις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στους περσινούς καύσωνες. Σημαντικές, επίσης, για τους ίδιους ήταν και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα φυτά δεν έπεσαν σε λήθαργο, με αποτέλεσμα τα κλήματα των αμπελιών να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στη νέα περίοδο.

Μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στις επιτραπέζιες ποικιλίες, σε σύγκριση με τα οινοστάφυλα. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της φυτοπροστασίας, προς το παρόν δεν έχουν προκύψει σημαντικά ζητήματα. Το πρόβλημα θα προκύψει από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα τις υγρασίες. Σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και του ωιδίου.

Για προληπτικούς ψεκασμούς στα αμπέλια της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας κάνει λόγο ο Φώτης Τσάμης, γεωπόνος του τοπικού συνεταιρισμού. Όπως υποστηρίζει, οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, ευνοούν σημαντικά τις μυκητολογικές προσβολές. «Έχουμε ήδη κάνει προληπτικούς ψεκασμούς με κατάλληλα μυκητοκτόνα, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τις κλιματολογικές συνθήκες το επόμενο διάστημα», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην παραγωγή της περιοχής του, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι, βλέπουν με καλό μάτι την καλλιέργεια του αμπελιού. Ωστόσο, όπως παρατηρεί, «ένα μεγάλο ποσοστό αδειών έχει φύγει στη Μακεδονία και για τον λόγο αυτόν δυσκολεύονται να ενταχθούν εκείνοι που ενδιαφέρονται».

Και καταλήγει: «Οι καλλιέργειες της ελιάς και της αμυγδαλιάς, που ευδοκιμούν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, δεν έδωσαν τα ανάλογα αποτελέσματα, εξού και οι παραγωγοί επιμένουν στην καλλιέργεια του αμπελιού».

Πρώιμη η ανθοφορία στην Αταλάντη

Για πρώιμη ανθοφορία, δέκα ημέρες νωρίτερα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές στην περιοχή του κάνει λόγο ο Μάκης Κοντογιώργος, παραγωγός και οινοποιός. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, λόγω του αυξημένου περονόσπορου, αλλά και των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καύσωνα».

Εστιάζοντας στο θέμα του καύσωνα και στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Κοντογιώργος κάνει λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του Οργανισμού, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν σταλεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι έγιναν σε μεταγενέστερο χρόνο από την ημερομηνία της καταστροφής. «Από τα τέλη Ιουλίου, που εκδηλώθηκε η καταστροφή, οι έλεγχοι ξεκίνησαν να γίνονται προς τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή όταν δεν υπήρχε κανένα τσαμπί στα πρέμνα. Εμείς αναμένουμε τις αποφάσεις, τις οποίες, όμως, δεν βλέπουμε να έρχονται άμεσα», σχολιάζει εμφανώς προβληματισμένος.

Ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν βλαστούς στα Χανιά

Για μειωμένες αποδόσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν πριν από λίγες ημέρες κάνει λόγο ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, αμπελουργός από τις Λουσακιές Κισσάμου. Όπως αναφέρει, άνεμοι πάνω από εννέα μποφόρ καθήλωσαν τα πρέμνα, με αποτέλεσμα να σπάσουν βλαστοί και να χαθεί σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Η ζημιά για τον ίδιο ξεπερνά το 40%. Κλείνοντας, ο κ. Σχοινοπλοκάκης τονίζει ότι «γίνονται αυξημένοι ψεκασμοί, ώστε να περιοριστεί η επέκταση των ασθενειών που ευνοούνται από τις θερμοκρασίες αυτή την περίοδο».

Χαμηλότερες οι αποδόσεις στα επιτραπέζια σε σύγκριση με άλλες χρονιές

Για χαμηλά φορτία στους βλαστούς των πρέμνων κάνει λόγο ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της «Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ – 7 Grapes». Όπως ισχυρίζεται, ο λήθαργος των φυτών κατά τη χειμερινή περίοδο ήταν ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα τα πρέμνα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις παραγωγικές απαιτήσεις. Επίσης, σημαντικός παράγοντας για τον ίδιο είναι και η έλλειψη του νερού, καθώς «για τα επιτραπέζια σταφύλια απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τα οινοποιήσιμα».

Αναφερόμενος στις αποδόσεις των φυτών, ο κ. Λέγγας σημειώνει ότι σε μία μέση χρονιά ένα στρέμμα μπορεί να φθάσει στους 2-2,5 τόνους. «Για να έχει, όμως, αυτά τα αποτελέσματα, απαιτούνται και μεγάλες ποσότητες νερού. Δυστυχώς, πολλοί αμπελώνες της περιοχής μας δεν μπορούν να καλυφθούν από αυτές τις ανάγκες», εξηγεί. Σχετικά με τη φυτοπροστασία, τονίζει ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Τρία σενάρια για τη μειωμένη καρποφορία στα επιτραπέζια

Προβληματισμένος με την εξέλιξη της παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο δείχνει ο Νίκος Γιαννιδάκης, παραγωγός επιτραπέζιων σταφυλιών από το Ηράκλειο Κρήτης. Ο ίδιος αναφέρει τρία σενάρια για τη μειωμένη καρποφορία στα επιτραπέζια. Στο πρώτο εντάσσει την περσινή ανομβρία, η οποία επηρέασε τη φυσιολογία των φυτών. Στο δεύτερο σενάριο βάζει τον περονόσπορο, ο οποίος δημιούργησε σημαντικά προβλήματα, ενώ στο τρίτο βλέπει τον λήθαργο του αμπελιού, που δεν ήρθε ποτέ, κάτι το οποίο θα παίξει και αυτό μεγάλο ρόλο το επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννιδάκης κάνει λόγο για μια πρώιμη χρονιά, με παραγωγή μειωμένη πάνω από 40%. «Οι αποδόσεις των χωραφιών μας σε μια καλή χρονιά φτάνουν μεσoσταθμικά τους 2,5 τόνους. Αν υπολογίσουμε μια μέση τιμή του σταφυλιού στα 80 λεπτά το κιλό και με ένα κόστος παραγωγής περίπου στα 1.000 ευρώ, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τη νέα καλλιεργητική χρονιά», καταλήγει με νόημα.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال