Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είχε προβλέψει κονδύλια ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι μελετητές και οι σύμβουλοι είναι οι μεγάλοι νικητές της νέας ΚΑΠ για τα έτη 2023-2027. Αυτό προέκυψε από τα Οικολογικά Σχήματα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2023 και αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελούν θεμέλιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που δεν πρόκειται να αλλάξει.
Σύμφωνα με αναφορές, παραγωγοί που συμμετείχαν σε Οικολογικά Σχήματα λάμβαναν ενίσχυση 200 ευρώ, με το γραφείο συμβούλων να κρατάει αμοιβή 116 ευρώ, με αποτέλεσμα ο αγρότης να λαμβάνει τελικά ενίσχυση ύψους 84 ευρώ.
Η επιβολή αυτής της πρακτικής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον αγροτικό τομέα, με παραπομπή σε παρελθοντικά περιστατικά, όπου οι αγρότες αντιμετώπιζαν παρόμοιες καταστάσεις.
Η νέα ΚΑΠ έχει εισάγει νέα οικονομικά σχήματα, με τα Οικολογικά Σχήματα να αποτελούν ένα από τα κύρια μέτρα. Ωστόσο, παρά την αύξηση των μέτρων, ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 20%, ενώ η επιλεξιμότητα των εκτάσεων για λήψη ενισχύσεων μειώθηκε στο 46% μεταξύ 2022 και 2023.
Παράλληλα, διάφοροι φορείς υποβολής δηλώσεων Οικολογικών Σχημάτων έχουν εκμεταλλευτεί την αβεβαιότητα μεταξύ των παραγωγών για να απαιτήσουν υπερβολικές αμοιβές.
Η νέα ΚΑΠ αντιμετωπίζεται από τους αγρότες ως ένα βάρος, με την πολυπλοκότητα και το υψηλό γραφειοκρατικό κόστος να μεταφέρουν σημαντικούς πόρους στους εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών.
Το μέλλον φαίνεται να επιφέρει παρόμοιες πρακτικές, καθώς οι αλλαγές στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.
Η ελληνική γεωργία φαίνεται να έχει εξελιχθεί από την περίοδο του ΟΣΔΕ στα Οικολογικά Σχήματα, με τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους.
Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι οι πόροι της ΚΑΠ δεν φτάνουν σε αυτούς που παράγουν, αλλά σε εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες.
Συνοψίζοντας, η μετάβαση από την θέση του αγρότη σε αυτήν του συμβούλου φαίνεται να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στον κόσμο της γεωργίας στην Ελλάδα, με την ελληνική γεωργία να πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση.