Περιζήτητη η νέα σοδειά της ελιάς Χαλκιδικής |
Yψηλή αναμένεται να είναι η ζήτηση για τη φετινή πράσινη επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Η μειωμένη έως και 90% περσινή παραγωγή, οδήγησε εμπόρους και μεταποιητές να «σκουπίσουν» από νωρίς τα αποθέματα για να ανταποκριθούν στο πελατολόγιό τους, κάνοντας, εκ προοιμίου, περιζήτητο το προϊόν, ενόψει της συγκομιδής του Σεπτεμβρίου.
Το ζητούμενο βέβαια είναι η διαφαινόμενη, προς ώρας, καλή παραγωγή φέτος να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, διότι τα «τερτίπια» του καιρού έχουν, πλέον, πολλαπλασιαστεί, συνεπεία της κλιματικής μεταβολής και οι παραγωγοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μέχρι να βάλουν τη σοδειά στα τελάρα και τη μεταφέρουν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
«Είμαστε πολύ μπερδεμένοι. Φαίνεται πως πάμε καλά, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10-15 ημέρες για να έχουμε καθαρή εικόνα σε σχέση με την καρπόδεση. Αλλά και πάλι, μέχρι το Σεπτέμβριο υπάρχει να διανυθεί πολύς δρόμος. Τα ψάρια είναι ακόμη βαθιά μέσα στη θάλασσα», λέει ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, παραγωγός από τον Άγιο Μάμα. Συμπληρώνει δε, πως «η ανθοφορία δεν είναι super όπως φαινόταν αρχικά, μιλάμε για μέτρια προς καλή κατάσταση, ωστόσο θέλει λίγο υπομονή ακόμη για να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν τελικώς τα δέντρα».
Για περίεργη χρονιά, με τρεις διαφορετικές ανθοφορίες κι αρκετά καλή προς το παρόν καρπόδεση, τουλάχιστον στην περιοχή του, κάνει λόγο ο παραγωγός Νίκος Αρβανίτης από το χωριό Νέα Τένεδος. «Περιμένουμε εκεί γύρω στις αρχές Ιουνίου, όταν ο καρπός θα έχει μέγεθος ρεβιθιού, να δούμε τι ποσοστό θα παραμείνει πάνω στα ελαιόδεντρα» τονίζει και δεν κρύβει την αγωνία του για το τι μπορεί να επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες σε σχέση με την πιθανότητα πρόκλησης ζημιών από ενδεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις ή χαλαζοπτώσεις, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής.
Ο ήπιος χειμώνας έχει επηρεάσει τα δέντρα
Παρόμοιους προβληματισμούς, για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς στην ελαιοκαλλιέργεια εκφράζει κι ο Φιλοκλής Γκότσιας, πρόεδρος στον Α.Σ. Σημάντρων. Όπως λέει η καλλιέργεια στο νομό είναι κατά 20 με 30 ημέρες πρώιμη φέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα κι αυτό έχει επηρεάσει τα δέντρα ως προς την ανθοφορία και την καρπόδεση. «Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι διαφορετικό στα κτήματά μας» εξηγεί και διευκρινίζει πως ελαιώνες σε χωριά όπως η Ορμύλια, η Όλυνθος και οι Καλύβες, είναι σε καλύτερη μοίρα από στα Σήμαντρα ή την Πορταριά.
Εφόσον, πάντως, εξελιχθούν όλα ομαλά, η φετινή σοδειά, όπως εκτιμά ο έμπειρος συνομιλητής μας, μετά και την εκτεταμένη περσινή ακαρπία, νομοτελειακά θα παρουσιάσει υψηλή ζήτηση από τη μεταποίηση και το εμπόριο. «Το θέμα είναι να κρατηθεί και η τιμή σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για τον παραγωγό, για να μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί», τόνισε ο κ. Γκότσιας, σημειώνοντας πως τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα που παρατηρούνται χρονιά με τη χρονιά στις τιμές, δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Η ανισορροπία αυτή, εξάλλου, δεν ευνοεί και τη μεταποίηση. Ειδικά το άλμα, στα έως και 2,30 ευρώ το κιλό, που έκανε η τιμή για τις ελιές της σεζόν του 2023, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. «Εμπορικά η χρονιά 2023-24 δεν έχει εξελιχθεί καλά. Η πρώτη ύλη που αγοράσαμε πέρυσι ήταν πανάκριβη, με αποτέλεσμα να ζοριστούμε να βάλουμε το προϊόν στην αγορά και κάποιοι πελάτες να χαθούν, στρεφόμενοι σε αγορές με πιο φθηνό προϊόν όπως η Αίγυπτος», τονίζει ο Παύλος Δέας, ιδιοκτήτης της ομώνυμης τοπικής μεταποιητικής επιχείρησης, προσθέτοντας πως «μη ξεχνάμε πως η ελιά δεν είναι προϊόν πρώτης ανάγκης για τον καταναλωτή».