Η πόλη της Βαλένθια σχεδιάζει να μετατρέψει τα νεκροταφεία της στο μεγαλύτερο αστικό ηλιακό πάρκο στην Ισπανία. Πρόκειται για το φιλόδοξο έργο που ονομάζεται Requiem in Power (RIP) και ξεκίνησε αυτό το μήνα με την εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών πάνελ. Η Βαλένθια σκοπεύει να εγκαταστήσει συνολικά 6.658 ηλιακούς συλλέκτες σε διάφορα νεκροταφεία. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 810 ηλιακοί συλλέκτες σε τρία κοιμητήρια.
Στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας άνω των 440.000 κιλοβάτ ετησίως. Υπολογίζεται δε, ότι θα εξοικονομεί 140 τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των δημοτικών κτιρίων, ενώ το 25% της παραγωγής θα προορίζεται για ευάλωτα νοικοκυριά. Το έργο αποτελεί μέρος της αποστολής Valencia 2030 Climate Mission, στο πλαίσιο της οποίας η πόλη σκοπεύει να καλύψει το 27% της ενεργειακής της ανάγκης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μετατροπή ενός νεκροταφείου σε κόμβο παραγωγής ενέργειας είναι μια εξαιρετική ιδέα γιατί διατηρεί την αρχική χρήση της γης. Σε αντίθεση με τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα, όπου η γεωργική γη μπορεί επίσης να μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο χώρος του νεκροταφείου συνεχίζει να είναι διαθέσιμος στο κοινό όπως πριν.
Ωστόσο η Βαλένθια δεν είναι η πρώτη πόλη που κάνει κάτι τέτοιο. Η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στη μέση του Marsh Briere στη Γαλλία. Εκεί, μέχρι το 2025, ένα ηλιακό στέγαστρο ισχύος 1,3 μεγαβάτ θα καλύπτει το νεκροταφείο και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους 4.000 κατοίκους της κοινότητας. Επιπλέον, το συγκεκριμένο νεκροταφείο χρησιμοποιείται ως εγκατάσταση συλλογής όμβριων υδάτων, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των πλημμυρών στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering