Η ζημιά της καφέ βρωμούσας (Halyomorpha halys) στην ελαιοκαλλιέργεια

Η ζημιά της καφέ βρωμούσας (Halyomorpha halys) στην ελαιοκαλλιέργεια

 

Η ζημιά της καφέ βρωμούσας (Halyomorpha halys) στην ελαιοκαλλιέργεια

Η καφέ ασιατική βρωμούσα είναι παρασιτικό έντομο ιδιαίτερα πολυφάγο και στους ελαιώνες προκαλεί ζημιά ήδη από τον Μάιο, καθώς τρυπάει τους ιστούς των φύλλων για να τραφεί, με πολύ εξειδικευμένα στοματικά τσιμπήματα.

Το ρόστρο της καφέ βρωμούσας είναι ικανό να τρυπήσει ακόμη και πολύ ανθεκτικές επιφάνειες και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας απορρόφησης χυμών, το έντομο, εκπέμπει σάλιο μέσω ενός καναλιού που σχηματίζεται από στοματικά στυλεό. 

Αυτό το σιελογόνο υγρό είναι πλούσιο σε ένζυμα, τα οποία είναι ικανά να διασπούν τους φυτικούς ιστούς και να τους κάνουν προπέπτους για το έντομο. Το σάλιο, μόλις έρθει σε επαφή με τα φυτικά κύτταρα, δημιουργεί μια αντίδραση που τα παραμορφώνει και, στον πολτό, σχηματίζει σκληρούς όζους που ονομάζονται λιθίαση .

Την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο τα θηλυκά γεννούν 50 έως 150 αυγά σε ομάδες στην κάτω πλευρά του φύλλου. Μόλις γεννηθούν, οι νύμφες έχουν κίτρινο, πορτοκαλί και μαύρο χρώμα. Πριν γίνουν ενήλικο έντομο, αυτές οι προνύμφες περνούν από πέντε στάδια ανάπτυξης και σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις τρέφονται με την ελιά.

Οι πιο σημαντικές προσβολές συγκεντρώνονται την περίοδο του φθινοπώρου, όταν το έντομο δυσκολεύεται να βρει άλλες πηγές τροφής, όπως σταφύλια, αχλάδια, μήλα. Έτσι οι ελιές γίνονται μια ελκυστική τροφή.

Η ζημιά που προκαλεί το ασιατικό ζωύφιο στις ελιές ξεκινά αμέσως μετά την πήξη τους, επειδή τα μικροτραύματα που προκαλούνται από τα τσιμπήματα του πιπιλίσματος είναι μία από τις σημαντικές αιτίες της πρώιμης πτώσης του καρπού ή της πτώσης του πράσινου καρπού. Σε περίπτωση προσβολών, η ελιά, ακόμη μικρή, μειώνει την ικανότητά της να παραμένει προσκολλημένη στο κλαδί και, με ένα ελαφρύ τίναγμα, πέφτει. Επιπλέον, οι βλάβες αποτελούν σημείο εισόδου για μυκητιακές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Η παρουσία λιθίασης στο εσωτερικό του πολτού μειώνει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, την επιφάνεια που μπορεί να παράγει λίπη (επομένως αυτό θα πρέπει να θεωρείται και ως απώλεια παραγωγής).

Το πιο ανησυχητικό είναι η ποιότητα, γιατί σε περίπτωση σημαντικών προσβολών, λαμβάνονται πιο γλυκά έλαια, με λιγότερο εμφανή φρουτώδη αρώματα και μείωση των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι φαινόλες. 

Η συνολική συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων σχετίζεται στενά με τη διάρκεια ζωής του ίδιου του ελαίου και η μείωση τους οδηγεί, κατά συνέπεια, σε αύξηση των υπεροξειδίων και της οξύτητας του λαδιού.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πραγματική αμυντική στρατηγική ικανή να εξασφαλίσει την ελαιοκομική παραγωγή. Η χρήση εντομοκτόνων μερικές φορές δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα επειδή τα στοματικά μέρη του κοριού διεισδύουν βαθιά, επομένως ορισμένα εντομοκτόνα προϊόντα είναι αναποτελεσματικά. Αντίθετα, πρέπει να γίνεται προσεκτική παρακολούθηση με χρήση παγίδων φερομόνης, που θα εγκατασταθούν στις άκρες του ελαιώνα, για την ανίχνευση της παρουσίας εντόμων στην περιοχή.

Θα πρέπει να εξεταστεί πώς οι παρεμβάσεις κατά του δάκου της ελιάς, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα Acetamiprid , μπορούν να επηρεάσουν τους πληθυσμούς της ασιατικής βρωμούσας . Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτική παρακολούθηση για τον προσδιορισμό των χρόνων εφαρμογής.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι ορισμένα λιπάσματα που περιέχουν χαλκό, κιτρικό μαγνήσιο και ψευδάργυρο θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το ενδοσυμβιοτικό βακτήριο του ασιατικού ζωύφιου, Pantoea carbekii . Αυτό το βακτήριο προάγει την πεπτική δραστηριότητα στα νεογέννητα - τις νύμφες - και τους μεταδίδεται από τον θηλυκό κοριό όταν γεννά τα αυγά του, επειδή εναποθέτει και εκκρίσεις σε αυτά. Οι νεογέννητες νύμφες τρέφονται με αυτό το προϊόν τις πρώτες ώρες μετά την εκκόλαψη, εισάγοντας το βακτήριο στο έντερό τους και αυτό παίζει απαραίτητο ρόλο για τη ζωή του ξενιστή, που συνδέεται κυρίως με την παροχή ή το μεταβολισμό βασικών θρεπτικών συστατικών.

Η επίδραση αυτών των λιπασμάτων θα στοχεύει στη μείωση της εντερικής βακτηριακής παρουσίας νυμφών, προκαλώντας το θάνατό τους ή διακυβεύοντας την επιβίωσή τους.

Οι στοχευμένες εφαρμογές αυτών των λιπασμάτων με αντιμικροβιακή δράση στα αυγά θα μπορούσαν επομένως να είναι μια στρατηγική που επηρεάζει άμεσα τις νύμφες. 

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των εφαρμογών εξακολουθεί να αξιολογείται, καθώς και να καθοριστούν οι δόσεις, οι χρόνοι και ο αριθμός των εφαρμογών, λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους ωοτοκίας, είναι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Γράφει

Enzo Gambin,

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال