Οι Καιρικές Συνθήκες Ευνοούν Περονόσπορο και Ωίδιο στο Αμπέλι: Προστατέψτε την Καλλιέργειά σας Τώρα!

Οι Καιρικές Συνθήκες Ευνοούν Περονόσπορο και Ωίδιο στο Αμπέλι: Προστατέψτε την Καλλιέργειά σας Τώρα!

 Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου

Πρόοδο περίπου δέκα ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώνει μέχρι τώρα η βλαστική εξέλιξη του αμπελιού, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας, Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Στις περισσότερες περιοχές, η άνθιση ολοκληρώνεται και έχει αρχίσει η καρπόδεση.

Όσον αφορά τον περονόσπορο, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την καλλιέργεια. Ωστόσο, στα βλαστικά στάδια από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα» οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και η ευαισθησία υφίσταται όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Η καιρική αστάθεια των τελευταίων ημερών, με συχνές κατά τόπους βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας.

Συστάσεις: Δεδομένου ότι το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε προσβολές από τον μύκητα, συνιστάται άμεσα η εφαρμογή ενός ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές ή στους αμπελώνες που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευαίσθητες ποικιλίες και σε όλο το διάστημα που επικρατούν βροχερές και υγρές καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Ωίδιο: Το στάδιο της καρπόδεσης και οι 2-3 εβδομάδες που ακολουθούν είναι μία περίοδος πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου και οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνήθως καταστροφικές για την καλλιέργεια. Η προστασία των βοτρύων από τον μύκητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θεωρείται επιβεβλημένη. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال