Πατάτα: Καλές οι αποδόσεις των χωραφιών, αλλά με χαμηλές τιμές
Πολλοί παραγωγοί στρέφονται προς τις λαϊκές αγορές, ώστε να καρπωθούν μέρος από την προστιθέμενη αξία
Ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η διαδικασία της συγκομιδής πατάτας στις πρωιμότερες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Αιγαίου. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα, χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η τιμή του προϊόντος. Η πατάτα είναι μια καλλιέργεια με αυξημένες εισροές και χειρωνακτικές απαιτήσεις και για αυτόν τον λόγο το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπουράμα, πατατοπαραγωγό από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, η φετινή αποτελεί μια μέση χρονιά, όπου οι αποδόσεις φτάνουν ακόμα και τους 3,5 τόνους. Επιπλέον, η καλλιέργεια έχει αυξημένες απαιτήσεις και το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο.
Όπως δηλώνει ο ίδιος στην «ΥΧ», «αυτή την περίοδο, η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμαίνεται από 30 μέχρι και 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Η τιμή είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτόν ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών στρέφεται προς τις λαϊκές αγορές, ώστε να πάρουν μέρος από την προστιθέμενη αξία. Οι εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες και η πώλησή τους ως ελληνικές, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στη δική μας παραγωγή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε και μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις».Για χαμηλές τιμές και εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο κάνει λόγο ο Ηλίας Σταθόπουλος, πατατοπαραγωγός από το Κουρτέσι Ηλείας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει συλλεχθεί το 70% της πατάτας στην περιοχή του και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, δείχνει να είναι ευχαριστημένος, διότι ξεπέρασαν τους 4,5 τόνους, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που ήταν μειωμένες. Κάνοντας, όμως, τους υπολογισμούς του, ως προς στο οικονομικό αποτέλεσμα, βλέπει ότι είναι σημαντικά μειωμένη η πρόσοδος. «Πέρυσι, τέτοιον καιρό, πουλάγαμε 50 λεπτά το κιλό και αυτή την περίοδο εισπράττουμε 30 λεπτά. Οι εισαγόμενες πατάτες δεν ρυθμίζουν την αγορά, αλλά καταστρατηγούν τους κανόνες του ελεύθερου και υγιούς εμπορίου. Θέλουμε να υπάρχει μια ταυτότητα στην πατάτα, ώστε και εμείς να έχουμε συγκεκριμένο ρόλο στην παραγωγή», καταλήγει.
Σε 20 μέρες ξεκινάει η συλλογή στη Θήβα
Προβληματισμένος με την εικόνα της πατάτας στην περιοχή του δείχνει να είναι ο Χρήστος Σαμπάνης, πατατοπαραγωγός από τη Θήβα. Όπως υποστηρίζει, η συλλογή θα ξεκινήσει σε 20 ημέρες, αλλά οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο ίδιος προβληματίζεται, επίσης, με το θέμα των τιμών που επικρατούν αυτό το διάστημα, ωστόσο αισιοδοξεί ότι «μπροστά έχουμε μία τουριστική περίοδο και ίσως με αυτόν τον τρόπο να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
Κλείνοντας, εστιάζει στο κόστος παραγωγής, που για τον ίδιο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το στρέμμα, κάτι το οποίο επιδρά αρνητικά στην προοπτική αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής του. «Η καλλιέργεια της πατάτας αποτελεί παράδοση για τον τόπο μας και θέλουμε να συνεχιστεί. Το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη και απαιτείται άλλου είδους διαχείριση, ειδικότερα στην εκμηχάνιση της παραγωγής», καταλήγει.
Άρδευση με το δελτίο για τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου
Για μείωση πάνω από 30% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής του κάνει λόγο ο Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, στη Δράμα. Η κύρια αιτία για τον ίδιο είναι τα μειωμένα αποθέματα του νερού στα φράγματα, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή. «Αυτή την περίοδο, έχουμε λιγότερο από 2 εκατομμύρια κυβικά νερό για να διαχειριστούμε, όταν οι ανάγκες μας ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια. Πολλοί από εμάς, τους παραγωγούς, θα θέσουμε σε λειτουργία τις βοηθητικές γεωτρήσεις, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στη δύσκολη περίοδο άρδευσης της πατάτας», αναφέρει. Υποστηρίζει, επίσης, ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στη διαχείριση του νερού, αξιοποιώντας ακόμα και σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να μη χαθεί ούτε σταγόνα.
Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι η συλλογή της πατάτας θα ξεκινήσει στα μέσα του Αυγούστου και θα είναι σχετικά πρώιμη. «Για τον λόγο αυτόν, έχουμε έτοιμους τους ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να δεχτούν την παραγωγή και ανάλογα με τις αποδόσεις θα εφαρμόσουμε και την αντίστοιχη εμπορική μας πολιτική»
Πρόβλημα το νερό και στη Νάξο
Στην ολοκλήρωση της συγκομιδής πρώιμης πατάτας βρίσκεται το νησί της Νάξου. Οι αποδόσεις των χωραφιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου και παραγωγό, Στέλιο Βαθρακοκοίλη, δείχνουν σχετικά μειωμένες, λόγω της έλλειψης νερού στο νησί. «Το νερό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και για τον λόγο αυτόν θα μειώσουμε σημαντικά τις φυτεύσεις της καλοκαιρινής περιόδου, που θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν θα είναι μειωμένα και θα ασχοληθούν μόνο οι παραγωγοί που έχουν γεωτρήσεις, αλλά με ελάχιστο νερό», σημειώνει.
Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι ο τομέας της πατατοκαλλιέργειας στο νησί δείχνει να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της έλλειψης εργατών γης, αλλά και της αδυναμίας των νέων να ενταχθούν σε αυτό το επάγγελμα.
Κλείνοντας, όσον αφορά το θέμα των τιμών παραγωγού, ο κ. Βαθρακοκοίλης σημειώνει ότι η πατάτα της Νάξου κυμαίνεται αυτή την περίοδο στα 60 λεπτά το κιλό. «Έχουμε ένα επώνυμο προϊόν, εξού και η παρουσία στις αγορές είναι καλύτερη», καταλήγει.
Πηγή https://www.ypaithros.gr