Η Επανάσταση στην Ελαιοκαλλιέργεια: Η Ιστορία της 'Αμαζόνας' με 7.000 Ελαιόδεντρα


 

7.000 ελαιόδεντρα, 5 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς και μία «Αμαζόνα» από τη Χαλκιδική στην κουζίνα του διάσημου τηλεοπτικού σεφ Johann Lafer.

Τα τελευταία χρόνια οι ελιές αναδεικνύονται ως οικολογικοί ήρωες, συμβάλλοντας σημαντικά στην περιβαλλοντική ευημερία. Πέρα από την οικονομική τους αξία μέσω της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, αυτά τα πολύτιμα δέντρα, αποδεδειγμένα πλέον, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη δέσμευση άνθρακα, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι βαθιές ρίζες τους καταπολεμούν τη διάβρωση του εδάφους.

Ευδοκιμώντας σε άνυδρα κλίματα και σε μέρη που πιάνουν απότομα μπουρίνια, η καλλιέργεια της ελιάς προάγει τη διατήρηση του νερού και τα διαφορετικά οικοσυστήματα που υποστηρίζει γύρω τους, συμβάλλουν στη συνολική βιοποικιλότητα. Ως ανανεώσιμοι πόροι, βαθιά ριζωμένοι στα πολιτιστικά τοπία, τα ελαιόδεντρα αντιπροσωπεύουν μια βιώσιμη και πολύπλευρη λύση, τονίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης της γης και των γεωργικών πρακτικών στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη μας.

Αυτές τις ευαισθησίες και τις προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η οικογένεια του Γιώργου Κιοσσέ και της Μαρίας Μαρτινάκη, που ζουν μόνιμα στη Χαλκιδική, φροντίζοντας έναν ανεκτίμητης αξίας παραγωγικό ελαιώνα, έτσι ώστε να ζούμε εμείς καλά και αυτοί ακόμα καλύτερα. Τι σχέση έχουν όμως τα άλογα, οι αμαζόνες, οι ελιές και το ελαιόλαδο; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο παππούς
Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά, πολλά χρόνια σε έναν μικρό και γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό, τη Νέα Ποτίδαια της Χαλκιδικής. Σε αυτή τη στενή λωρίδα της γης που ενώνει τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας με την υπόλοιπη Ελλάδα με αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό κλίμα, ένας διορατικός παππούς είχε όνειρο ζωής να παράγει το καλύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του κόσμου. Μόλις 200 ρίζες ελαιόδεντρων φρόντισε μόνος του ο παππούς, κάποιες από αυτές υπεραιωνόβιες πλέον, πιθανολογείται ότι έφτασαν στην περιοχή μαζί με τους διωγμένους πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Ο γιος, Γιώργος Κιοσσές, γέννημα – θρέμμα της Χαλκιδικής, αφότου ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου, παραιτήθηκε από τη σιγουριά του δημοσίου όπου εργαζόταν ως υπάλληλος της ΔΕΗ και μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Μαρτινάκη, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη γη τους και να αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτή. Η Μαρία, μεγαλωμένη στην πόλη Lügde της Βεστφαλίας στη Γερμανία, στα νεανικά της χρόνια ήταν πρωταθλήτρια ιππασίας, αγαπούσε την οικογένεια, το δέσιμο, τη φύση και πίστευε «ψυχή τε και σώματι» στη δύναμη της ελληνικής γης, μια στάση ζωής που ενέπνευσε και τον Γιώργο. Όταν ήρθε στη ζωή η κόρη τους Στυλιάνα ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν: θα έκαναν το όραμα του παππού πραγματικότητα.

Σήμερα, ο Γιώργος ασχολείται αποκλειστικά με τη γη και τα ελαιόδεντρα εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές βιολογικής γεωργίας, προκειμένου να αναδείξει τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών. Η Μαρία, με ιδιαίτερες ικανότητες στο επιχειρείν, είναι αυτή που διαρκώς προάγει το υψηλής αξίας και εξαιρετικών αναλύσεων προϊόν τους σε όλο τον κόσμο και η Στυλιάνα, έφηβη πια, ως σύγχρονη «Αμαζόνα» απολαμβάνει τις βόλτες με το άλογό της ιππεύοντας ανάμεσα στους ήχους και τα χρώματα του ελαιώνα. Η ενασχόληση της κόρης με την ιππασία, και οι καλπασμοί στις ελιές, έδωσαν έμπνευση και στο brand name που πλέον κάνει τις πρώτες τοποθετήσεις στο εξωτερικό ως «Amazona».

7.000 ελαιόδεντρα και 5 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς βιολογικής καλλιέργειας
Ο παππούς κληροδότησε στον γιο του Γιώργο 90 στρέμματα γης τα οποία είχαν μόνο 200 ελαιόδεντρα. Αυτός με τη σειρά του, αφού μελέτησε, ρώτησε και διάβασε, κατέληξε σήμερα να καλλιεργεί περίπου 7.000 ελαιόδεντρα με 5 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς. Μεγαρίτικη, Καλαμών, Κορωνέικη, Αρμπεκίνα για ελαιοποίηση και Χονδρολιά Χαλκιδικής για επιτραπέζια χρήση. Για τη βιολογική καλλιέργεια του ελαιώνα τηρούνται κατά γράμμα όλες οι ορθές πρακτικές, με πιστοποιημένα βιολογικά λιπάσματα όχι μόνο για τους ελαιώνες της οικογένειας αλλά και για τη γύρω περιοχή. Ο Γιώργος, προκειμένου να προφυλάξει τα ελαιόδεντρα και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν, πέρα από τη βιολογική λίπανση των δικών του εκτάσεων, λιπαίνει και τα ελαιόδεντρα συμβατικής καλλιέργειας που συνορεύουν σε ακτίνα έως και 50 μέτρων.

Ο φονικός τυφώνας που χτύπησε τη Χαλκιδική το 2019 κατέστρεψε 1.600 ελαιόδεντρα
Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στους καλλιεργητές. Τον Ιούλιο του 2019, ο «φονικός τυφώνας» της Χαλκιδικής, ένα ακραίο μπουρίνι που έφτασε τα 12 μποφόρ, πέρασε από τον ελαιώνα τους και κατέστρεψε 1.600 ελαιόδεντρα φορτωμένα με καρπούς που σε δύο μήνες θα συλλέγονταν. Μέσα σε λίγα λεπτά καταστράφηκαν οι κόποι και τα έξοδα πολλών ετών, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στα όνειρά τους. Τα ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν ή γέμισαν «καρκινώματα» από τα δυνατά χτυπήματα οπότε αντικαταστάθηκαν με νέα δέντρα και όλα ξεκίνησαν πάλι από την αρχή.

Φέτος, παρότι σε όλη την Ελλάδα η ελαιοκομική περίοδος κατέγραψε τα χειρότερα νούμερα με εξαιρετικά μειωμένη ποσότητα, η τύχη στάθηκε με το μέρος τους και η φύση αποφάσισε επιτέλους να τους ανταμείψει. Από την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής, στα τέλη του Σεπτεμβρίου έως και στο τέλος του Οκτωβρίου όπου ολοκληρώθηκε η ελαιοποίηση, όλα πήγαν ανέλπιστα καλά. Ήταν μια καλή χρονιά και μια εξέλιξη που τους επέτρεψε να χαρούν και να απολαύσουν τους κόπους 12 ετών.

Amazona με βιολογικές πιστοποιήσεις και ισχυρισμούς υγείας
Για τις εξαγωγές προϊόντων οι πιστοποιήσεις βιολογικής καλλιέργειας, ελαιοποίησης και τυποποίησης είναι πολύ σημαντικές και χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν αγορές του εξωτερικού, ειδικά χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Αυστρία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Amazona» της εταιρίας Styliana αναλύεται κάθε χρόνο και είναι πιστοποιημένο ότι περιέχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιοφαινόλη σύμφωνα με το επίσημο COI/ T.20/Doc. No 29. Η μέθοδος HPLC είναι αναγνωρισμένη από το International Olive Council. Επίσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 (L 136 / 25.5.2012 σελ. 26), τον ισχυρισμό υγείας αναγράφουν μόνο τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που περιέχουν τουλάχιστον 250mg πολυφαινολών ανά 1 Kg ελαιόλαδου, ένα όριο το οποίο υπερβαίνουν κατά πολύ τα προϊόντα τους.

Η «Amazona» στα χέρια του σεφ Γιόχαν Λάφερ
Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά φαινολών και οι πρώτες οργανοληπτικές αξιολογήσεις σημειώνουν «όσο πιο φρουτώδες γίνεται» μας λέει με ενθουσιασμό η Μαρία. Η χαρά τους μεγάλωσε φέτος, όταν ένα δείγμα της φετινής συγκομιδής που έφτασε στην κουζίνα του διάσημου τηλεοπτικού σεφ Γιόχαν Λάφερ (Johann Lafer) στάθηκε αφορμή για να παραγγείλει μία παλέτα για τις μαγειρικές του. Και όσο οι δειγματισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, μια μεγάλη τοποθέτηση σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία ειδών delicatessen της Βόρειας Γερμανίας έχει ήδη δρομολογηθεί.

Τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον;
Η φύση για τους αγρότες είναι αστάθμητος παράγοντας οπότε δεν μπορούν με σιγουριά να προβλέψουν το μέλλον. Το 2019 καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος του ελαιώνα και το 2023, παρότι ήταν μια κακή ελαιοκομική χρονιά για όλους, η τύχη στάθηκε με το μέρος τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να καθησυχάσουν. «Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τα ελαιόδεντρα με τις πιο σύγχρονες πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω μας. Επιθυμία μας είναι, κάποια στιγμή στο μέλλον να δημιουργήσουμε ένα πλήρως οργανωμένο επισκέψιμο αγρόκτημα όπου εκεί θα μοιραστούμε την απεριόριστη αγάπη που έχουμε όχι μόνο για τα άλογα, αλλά και για τα σκυλιά και τα άλλα ζώα», απαντάει η Μαρία.

info
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Amazona», Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, τηλ. 6984 613178
www.styliana.gr

Πηγή: olivemagazine.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال