Ανάπτυξη ελαιοκαλλιέργειας στη Βόρεια Αφρική: Τα επόμενα βήματα της Αλγερίας


 

Η Αλγερία στοχεύει να εμφανιστεί με σύγχρονο τρόπο, πιο δομημένο και επαγγελματικό στη διεθνή αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής, η οποία σε αυτή την ελαιοκομική χρονιά θα παράγει σχεδόν 100 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, σύμφωνα με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει μια σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη διασφάλιση της κατάρτισης, των μέσων και του οράματος για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην μελλοντικό παγκόσμιο σενάριο του τομέα. 


Εν ολίγοις, μια αλλαγή ρυθμού σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση όπου το αλγερινό ελαιόλαδο πωλείται κυρίως χύμα σε διεθνείς αγοραστές, οι οποίοι το μετονομάζουν και στη συνέχεια το πωλούν σε άλλες αγορές.

Σκοπεύει στην αύξηση της παραγωγής με το σχέδιο δημιουργίας νέων ελαιώνων (που προβλέπει τη φύτευση 400 χιλιάδων περισσοτέρων εκταρίων εντός του τρέχοντος έτους, έναντι 500 χιλιάδων το 2021)

Το κεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο που ονομάζεται «Πρόγραμμα PASA» παρείχε στους μικρούς αγρότες και ελαιοκαλλιεργητές πρόσβαση στις πιο πρόσφατες γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την καλλιέργεια και έκθλιψη ελιών τα τελευταία πέντε χρόνια. Χρηματοδοτούμενο από γαλλικούς και γερμανικούς φορείς, το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης τη δημιουργία εργαστηρίου αναλύσεων, τη δημοσίευση έρευνας για τις αυτόχθονες ποικιλίες ελιάς της Αλγερίας και την προετοιμασία έρευνας αγοράς για την ανάπτυξη εμπορικών σημάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εργαστήριο που επιτρέπει στους παραγωγούς να έχουν μια αξιόπιστη δομή στην Αλγερία για την ανάλυση του ελαιολάδου, χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν δείγματα στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Γαλλία

Έχει επίσης δημιουργηθεί ένα δίκτυο έξι πιλοτικών τοποθεσιών επίδειξης. Πρόκειται για ελαιώνες που επιτρέπουν σε όλα τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν άμεσα καλές γεωργικές πρακτικές στο χωράφι, όπως τεχνικές κλαδέματος ή άρδευσης. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί ιστότοποι διαθέτουν εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες για να καθοδηγήσουν παραγωγούς που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση στην ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιοτριβείο, συμπεριλαμβανομένων πτυχών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στις Béjaïa, Bouïra και Tizi Ouzou, τις τρεις επαρχίες της κοιλάδας Soummam, όπου τα πρώτα στοιχεία ελαιοκαλλιέργειας χρονολογούνται πριν από περισσότερες από δύο χιλιετίες. 

Πάνω από 3 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στις διάφορες συναντήσεις, οι οποίες κατέστησαν δυνατή την ενθάρρυνση και τη γέννησης αγροτικών συνεταιρισμών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι μισοί από τους ελαιοπαραγωγούς που είναι παρόντες στη χώρα σήμερα θα εκμεταλλευτούν τα νέα εργαλεία που παρέχονται και θα υιοθετήσουν καλύτερες πρακτικές.

Olive Oil Times



Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال