Αλλαγές στην Αγορά του Πρόβειου: Προβλέψεις για Νέες Τιμές και Εξελίξεις


 

Μια γερή βάση στην περιοχή των 1,50 με 1,55 ευρώ το κιλό φαίνεται πως έχει διαμορφώσει η αγορά για την τιμή του πρόβειου γάλακτος, ενώ δυναμώνουν ταυτόχρονα και οι φωνές εκείνων που δεν αποκλείουν ανοδικές προσαρμογές, με την προϋπόθεση ο ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων να μην παρεκκλίνει από το θεμιτό.

Το βέβαιο είναι πως εφόσον η ζώνη γάλακτος εξασφαλίσει μια διάρκεια στο σημερινό περιβάλλον τιμών, τότε διευκολύνονται και οι κτηνοτρόφοι στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού για τις μονάδες τους. Στο μεταξύ, ξεχωρίζουν στην αγορά και παραδείγματα τυροκομικών επιχειρήσεων που ήδη πληρώνουν ένα γενναίο πριμ επί των σημερινών τιμών, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες προσφέρονται και για πιο niche τυροκομήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το νησιωτικό τυροκομείο της Λέρου της Σταυρούλας Γιαννουκά που προσφέρει για την αγορά πρόβειου γάλακτος από τους παραγωγούς τα 2 ευρώ, ενώ το κατσικίσιο πληρώνεται έως και 1,60 ευρώ το κιλό.

Η μεγαλύτερη εικόνα, θέλει πάντως και μεγάλους «παίκτες» της αγοράς να διατίθενται να πληρώσουν περισσότερα για την πρώτη ύλη, με τον Σπύρο Καράλη να να δηλώνει έτοιμος να ανεβάσει την τιμή στο 1,70 ευρώ το κιλό από τα 1,50 ευρώ που έκλεισε φέτος, εάν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της χώρας διασφαλίσουν ότι θα πάψουν να γίνονται ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος, τις οποίες χαρακτηρίζει εκτεταμένες και πληγή για τον κλάδο.

Σταθερά τα 1,55 ευρώ

Σταθερά στα σημερινά επίπεδα – μεταξύ 1,50 και 1,55 ευρώ το κιλό – θα παραμείνει η τιμή στο πρόβειο γάλα το επόμενο διάστημα και ίσως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα εκτίμησε η Μαίρη Χατζάκου, πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, στο περιθώριο εκδήλωσης της ΕΥ μετά την ανάδειξη του «Επιχειρηματία της Χρονιάς», όπου η ίδια αναδείχθηκε «Ανθεκτικότερη Επιχειρηματίας». Η κυρία Χατζάκου προέβη στη συγκεκριμένη αναφορά δεδομένου ότι από το Σάββατο 15 Μαρτίου τίθεται σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο φέτας που δημιούργησε η εταιρεία, μία σύγχρονη εγκατάσταση σε ευρωπαϊκή βάση, την οποία δημιούργησε η επιχείρηση και στόχο έχει να διευρύνει την παρουσία της ΜΕΒΓΑΛ στη φέτα και ειδικότερα στον τομέα των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι η επένδυση για το νέο εργοστάσιο ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τη Μ. Χατζάκου η φέτα έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει ένα τυρί με διεθνή παρουσία, αντίστοιχη με αυτή τυριών όπως είναι η παρμεζάνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατευθεί από φαινόμενα νοθείας και αθέμιτες πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα της.

Πρέπει να προφυλάξουμε τη φέτα, η οποία μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη υπεραξία”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά φαινόμενα νοθείας της φέτας που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι «αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί την κατάσταση και εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η ευθύνη των ελέγχων ανήκει στο κράτος. Εμείς γνωρίζουμε τι συμβαίνει, γιατί είναι θέμα κόστους. Δεν μπορεί να πουλάει κάποιος φέτα σε τιμές κάτω του κόστους».

«Να αναπτυχθεί περισσότερο η προβατοτροφία»

«Είναι βασικό να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η προβατοτροφία και να συμβάλλει σε αυτό και το κράτος προκειμένου να την προφυλάξει», πρόσθεσε η επιχειρηματίας. Η κυρία Χατζάκου αναφέρθηκε στις προοπτικές που θα φέρει το νέο εργοστάσιο για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, δεδομένου ότι όπως είπε «θα ενδιαφερθούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι για το επάγγελμα. Η προβατοτροφία μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια και να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ήδη η αγελαδοτροφία με πιο μεγάλες και επαγγελματικές κτηνοτροφικές μονάδες».

Πηγή tyrokomos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال