Η Έξυπνη Γεωργία του Κώστα Αδάμου: Ο 25χρονος αγρότης από τη Βοιωτία που καλλιεργεί βαμβάκι με αυτόματο πιλότο


 

Σπέρνει χωρίς να ακουμπάει το τιμόνι και λιπαίνει εκεί ακριβώς που χρειάζεται η καλλιέργειά του, χωρίς να περνά από το ίδιο σημείο δύο φορές, αφού το τρακτέρ του γνωρίζει ακριβώς που πρέπει να πάει.

Ο Κώστας Αδάμος, από το Σωληνάρι Βοιωτίας, είναι ένας 25χρονος αγρότης που καλλιεργεί βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι και τριφύλλι με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών, όπως το σύστημα GPS στο τρακτέρ του, ενώ είναι σε θέση να γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της καλλιέργειάς του, λόγω των σπουδών του στη γεωπονία.


'' Είμαι τρίτης γενιάς αγρότης και από μικρό παιδί ασχολούμαι με τις καλλιέργειες της οικογένειάς μου. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου μου μετέδωσαν την αγάπη για τη γη και τις καλλιέργειες. Ήξερα, λοιπόν, ότι θα ακολουθήσω τον αγροτικό τομέα επαγγελματικά. Ήθελα, όμως, να το κάνω με έναν τρόπο σύγχρονο και πάνω σε σωστές βάσεις, για να μπορέσω να συνεχίσω, με τρόπο βιώσιμο και ανταγωνιστικό, αυτό που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές '' αναφέρει στην ypaithros ο Κώστας.

Απόκτηση γνώσεων

Η πρώτη του επιλογή για να πετύχει στον στόχο του ήταν η απόκτηση γνώσης σχετικά με τον αγροτικό τομέα. Όπως εξηγεί '' σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Θράκης στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Θεωρώ ότι ήταν η πιο σωστή επιλογή που θα μπορούσα να κάνω εφόσον ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα του αγρότη διότι μπορώ από μόνος μου να εκτιμήσω κάποια πράγματα στην καλλιέργεια παράλληλα με την εμπειρία των προηγούμενων γενιών, αλλά και την καθοδήγηση και άλλων ειδικών. Κατάφερα, επίσης, να μάθω για τις εξελίξεις στο αντικείμενο, αλλά και πιο σύγχρονες πρακτικές στο χωράφι ''.

Αυτόματος πιλότος στο τρακτέρ

Η απόκτηση γνώσης, το ενδιαφέρον και η αναζήτηση μεθόδων οδήγησαν τον Κώστα στη χρήση τεχνολογιών στις καλλιέργειές του με σκοπό, όπως αναφέρει, να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του, έχοντας καλύτερο αποτέλεσμα και μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής του.


'' Από τότε που επέστρεψα στο χωριό μου, μετά τις σπουδές μου, πήραμε την απόφαση να μπούμε στην έξυπνη γεωργία. Καλλιεργούμε με αυτόματο πιλότο στα τρακτέρ, με σύστημα δηλαδή GPS. Με τις κατάλληλες συντεταγμένες, το τρακτέρ πλοηγείται μέσα στην καλλιέργεια, μόνο του. Σπέρνω και δεν ακουμπάω το τιμόνι, ενώ δεν κάνουμε άσκοπη λίπανση, γιατί το σύστημα γράφει ακριβώς που πρέπει να πας, χωρίς να περνάς από το ίδιο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε εξοικονομήσει κατά πολύ και χρόνο και χρήματα '' εξηγεί ο ίδιος.

Για τον 25χρονο αγρότη, η γεωργία κατευθύνεται πλέον προς την εφαρμογή της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο για να βοηθήσει τους αγρότες να καλλιεργήσουν πιο εύκολα, να βελτιώσουν τη δουλειά τους και το χρόνο εργασίας παράλληλα με τη μείωση του κόστους, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα με λιγότερα χημικά.

Επίδειξη της τεχνολογίας και σε άλλους

Λένε ότι ένας από τους τρόπους για τη διάδοση της καινοτομίας, είναι από αγρότη σε αγρότη.
Όταν, δηλαδή, αυτός που το χρησιμοποιεί παρουσιάζει στους υπόλοιπους τον τρόπο χρήσης, αλλά και τα οφέλη στην καλλιέργεια. Στην περίπτωση του Κώστα, η διαπίστωση αυτή φαίνεται πως αληθεύει, καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος, '' όταν πήραμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο σύστημα, ήμασταν οι πρώτοι στην περιοχή, καθώς δεν το χρησιμοποιούσε κανείς. Την πρώτη φορά που το εφαρμόσαμε στο χωράφι για να σπείρουμε, με είδαν τρείς - τέσσερις αγρότες οι οποίοι αναρωτήθηκαν τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί. Ερχόταν, δηλαδή, ο κόσμος για να του εξηγήσουμε ποια είναι η χρήση του συστήματος ''.


Εκτός από τη δική του επιθυμία για τη χρήση της τεχνολογίας στην καλλιέργεια, ο Κώστας είχε και την υποστήριξη του πατέρα του. '' Παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι επιφυλακτικοί με τις νέες τεχνολογίες, καθώς δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που μπορούν να προσφέρουν στην καλλιέργεια, ο πατέρας μου με εμπιστεύτηκε να το πάρω πάνω μου ''.    

Επόμενα σχέδια

Η επέκταση της καλλιέργειάς του, η ανανέωση του στόλου του και η χρήση περισσότερων τεχνολογιών, βρίσκονται στα επόμενα σχέδια του Κώστα ο οποίος, όπως εξηγεί, θέλει να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλλιέργειας.

Να είναι βιώσιμος, ανταγωνιστικός, προστατεύοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος παραγωγής του, διευκολύνοντας όσο περισσότερο γίνεται και τη δικιά του δουλειά μέσα από τη γνώση και την καινοτομία.

(Βικτωρία Αποστολοπούλου - ypaithros.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال