Η Ντόρα Χαρισίου έκανε την δική της αλλαγή καριέρας. Η ίδια ήταν υποδιευθύντρια τράπεζας μέχρι το 2013. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ από το 2017 βρίσκεται στην Ελβετία όπου έχει χτίσει το brand ALL GREEK. Μία εταιρία που ασχολείται με την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως μέλι, ελαιόλαδο, ελιές και άλλα.
«Οι Ελβετοί αγαπούν την Ελλάδα, λατρεύουν την ελληνική ιστορία και μυθολογία και την γνωρίζουν καλύτερα από εμάς. Έρχονται επιλεκτικά στην χώρα μας, αλλά όχι σε περιοχές και περιόδους που υπάρχει μαζικός τουρισμός. Είναι επίσης επιλεκτικοι στην διατροφή τους, θέλουν λίγο και καλό. Απολαμβάνουν την υψηλή ποιότητα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε υγιεινές επιλογές. Θέλουν όμως να το δοκιμάσουν και να το γευτούν, για το λόγο αυτό αποφάσισα να μην έχω e-shop και να μην επενδύσω σε ηλεκτρονική παρουσίαση. Το τρόφιμο έχει μυρωδιά και γεύση που δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω ίντερνετ» εξηγεί η ίδια.
Σήμερα μιλά στο It’s Possible και παραθέτει όλη την ιστορία της, ενώ παράλληλα εξηγεί πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να μετακομίσει στην Ελβετία.
Για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, εσείς πως αποφασίσατε να εγκατασταθείτε στην Ελβετία και να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά;
Η Ελβετία είναι μια χώρα που σε μαγεύει εάν είσαι έτοιμος να κάνεις την μεγάλη αλλαγή στην ζωή σου. Είχα την τύχη στην αρχή να εγκατασταθω στην Sion , μια πόλη με μεγάλη ηλιοφάνεια και φυσικό περιβάλλον που έκανε την μετάβαση μου ευκολότερη. Στην Ελλάδα εργάστηκα ως τραπεζικός, και ταυτόχρονα με την εστίαση. Δεν θα έλεγα ότι είμαι οικονομικός μετανάστης, διότι είχα δουλειά όταν αποφάσισα να φύγω. Ο λόγος ήταν κυρίως η απογοήτευση και η ανασφάλεια με αποτέλεσμα ο περιπετειώδης χαρακτήρας μου να με σπρώξει να κοιτάξω μπροστά!
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον από την Ελλάδα να έρθει εκεί και να κάνει ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα; Τι γρήγορες συμβουλές θα δίνατε με βάση την εμπειρία σας;
Εύκολο δεν είναι γιατί τα κόστη είναι μεγάλα και στην αρχή οποίος θα ήθελε να έρθει ίσως χρειαστεί να κάνει κάποια παράλληλη δουλειά μέχρι να διερευνήσει το επιχειρηματικο περιβάλλον, να καταλάβει πως λειτουργεί η αγορά και να αποκτήσει την οικονομική άνεση που απαιτεί η Ελβετία διότι τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εφόσον έχεις την άδεια παραμονής, μπορείς να δραστηριοποιηθεις επαγγελματικά, να κάνεις πωλήσεις, να κόβεις τιμολόγια πριν την έναρξη της επιχείρησης σου. Στην συνέχεια καταθέτεις ένα φάκελο αποδεικνύοντας ότι η δουλειά αυτή είναι αρκετά επικερδής ώστε να γίνει επίσημη έναρξη. Η Ελβετία είναι ιδανική αλλά οποίος θα ήθελε να έρθει εδώ θα πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο για να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις τον πρώτο χρόνο.
Εσείς αυτή τη στιγμή τι προϊόντα εισάγετε και γενικότερα πως δραστηριοποιείστε;
Φυσικά το ελαιολαδο είναι το κορυφαίο προϊόν, οι ελιές και όλα τα παράγωγα του. Ευτυχώς είχα την επιμονή να εισάγω και άλλα μη αναγνωρίσιμα προϊόντα και την επιμονή να εξηγώ τι είναι και πως καταναλωνεται το καθένα, ώστε να μην επιρρεαστω από την υπερβολική αύξηση των τιμών του ελαιολάδου. Το 2023 κάναμε με την ομάδα μου περισσότερες από 120 γευσιγνωσίες συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις στις γαλλόφωνες κυρίως πόλεις μέχρι και στις ψηλότερες κορυφές των Άλπεων. Έτσι οι Ελβετοί έμαθαν τα κριθαροκουλουρα, τα όσπρια, τα λουκούμια, το ελληνικό μέλι και περισσότερα από 70 προϊόντα στα δεν είχαν ευκολη πρόσβαση.
Πως αντιμετωπίζουν οι Ελβετοί τα ελληνικά προϊόντα;